Verslag & foto’s

Dag 1
De kop is er af. Het ziet er allemaal nog beter uit dan vorig jaar; nu met 80 deelnemers en 6 GMI’s en een aantal MI’s. ook zijn er leuke subtoppers bij. de eerste dag kende geen grote verrassingen. Opvallend was het succes van in Nederland wonende Surinamers. Harold Jagram speelde remise tegen Peter van der Stap en Rajinder Kalloe speelde remise tegen Jasper Daems en Bas Baksoellah had de winst voor het oprapen tegen Anton Schotanus. Iwan Fung remiseerde tegen Nico Knoops

Dag 2
De grote sensatie is de spectaculaire overwinning van Losseni Savane tegen  voormalig nummer twee van de wereld, Jean Marc Ndjofang. Daarnaast een knappe overwinning van Bart de Vos op Internationaal meester Leopold Sekongo, die er in de omsingeling niet aan te pas kwam.Mari van Ballegooijen kreeg topfavoriet en titelverdediger Martijn van IJzendoorn op de knieën, maar  faalde in de afwerking. Een viertal spelers nog met het volle pond: 6 uit 3. Dat zijn Macadou Ndiaye, Anton van Berkel, Thijs v.d. Broek en heel verrassend Amoni Afonsoewa uit Frans-Guyana.

Dag 3
Ondanks dat er felle strijd werd geleverd, leverde deze dag geen verrassende uitslagen op. Koploper van het eerste uur Macadou Ndiaye speelde een schitterde partij tegen Steven den Hollander en kon na een felle strijd beide punten in zijn zak steken. Hetzelfde gold voor titelverdediger Martijn van IJzendoorn die Thomas Wielaard in het late middenspel wist te foppen en met lege handen naar huis stuurde. Het duel tussen Andrew Tjon A Ong en Jan v.d. Star was spectaculair, omdat beide spelers op de rand van de dood hebben gebalanceerd. Jan, omdat hij regelmatig slechts één minuut op de klok had, voordat hij nog een zet kon afleveren en weer een minuut adem had, en Andrew, omdat hij op het laatst wat schijven te kort kwam. Hij kwam eerst twee schijven achter, toen gooide hij er nog een houtje tegenaan, om zich door de verdediging van Jan te werken maar wist de druk op de ketel te houden en Jan kon het allemaal niet meer overzien Het wemelde van de remisedreigingen, maar Jan wist ze allemaal te omzeilen, op ééntje na. Jan moest teleurgesteld in remise berusten. Verder boekte de uit Suriname afgereisde Melvin Dahl een knappe overwinning op de sterke Harry Kolk en deed Lucien Farzan zichzelf de das om tegen Dylan Jongeneel. De spelers kunnen eindelijk een avondje bijkomen van hun zware inspanningen.

Dag 4
Een hele spannende dag. Er begint wat tekening in de strijd te komen. Het toernooi is nu ook al net over de helft. Het is wel duidelijk, dat de kanshebbers zich al in de kopgroep genesteld hebben. Favorieten als Martijn van IJzendoorn, Macadou Ndiaye, Ndiaga Samb, Anton van Berkel en JeanMarc Ndjofang zijn natuurijk in de kopgroep te vinden. Laatst genoemde moest wel erg veel strijd leveren, nadat hij in de 2e ronde een nulletje te slikken had gekregen tegen Losseni Savané. Vandaag moest hij tot het uiterste gaan, om oud kampioen van Suriname Pertap Malahe in het eindspel te verschalken. Ndiaye en Van IJzendoorn maakten geen fout en wonnen hun partij volgens verwachting. Harold Jagram zet zijn sterke reeks voort en nu beet Martijn de Leeuw zijn tanden stuk op de verdediging van Harold, die volgens eigen zeggen zelfs nog voor de winst kon gaan in deze partij. De goede vrienden Lucien Farzan en Robby Koendjbiharie bevochten elkaar op leven en dood, en waren als laatste klaar vandaag. Na vijf uur spelen werd pas de vrede getekend, nadat Lucien in het middenspel een volle schijf vóor had gestaan. Nu konden ze eindelijk ook deelnemen aan de afterparty. De Surinaamse clan had voor heerlijk eten gezorgd en er werd nog tot laat, lang nadat de Erasmussporthal de deuren had gesloten, op het terras nog feest gevierd met heerlijk eten, drinken en troefcallen.

even de batterij opladen met Red Bull

Dag 5
De dag van de waarheid! Bijltjesdag in RotterdamsOpen. De laatste dag in het toernooi met een dubbele ronde is meestal de zwaarste dag. Dat was goed te merken, dat veel spelers last van vermoeidheid hadden. Vooral in de top van het klassement was dat goed te merken. Thijs v.d.Broek en Andrew Tjon A Ong speelden tot nu toe ene prima toernooi, maar twee topgrootmeesters op één dag was net iets teveel van het goede. Thijs had al achtereenvolgens Ndiaye,Samb en Ndjofang op remise gehouden, maar moest in de avonduren buigen voor goodold Bassirou Ba, Andrew had vanmiddag al heel diep moeten gaan met een zwaar bevochten puntje tegen Bassirou Ba, maar had in de avonduren geen energie genoeg, om nauwkeurig te verdedigen tegen Macodou Ndiaye. Diezelfde Ndiaye leed in de middagronde een gevoelige nederlaag tegen Martijn van IJzendoorn. Het moet wel erg raar lopen, wil Martijn zijn titelprolongatie mislopen. Pechvogels van de dag waren Harold Jagram, Marlon Mangroe en Amoni Afonsoewa, die vandaag twee nederlagen te slikken kregen en een vrije val in het klassement maakten. Daarentegen speelde de jeugdige Dylen Jongeneel zeer goed en wist Nico Knoops,met meer dan 550 ratingpunten méér op remise te houden en wist Harold Jagram met meer dan 200 ratingpunten zelfs te verslaan! Morgen begint de 8e :ronde om 12:00 uur en ‘s avonds is het sneldammen om 18:30 uur in het Sport Centrum Erasmus Universiteit in Rotterdam. Kom gerust lang om een kijkje te nemen, of om mee te doen met het sneldammen!

Dag 6
Een zware damdag vandaag. Na de eén na laatste ronde konden de deelnemers ‘s avonds nog even het THOLELBouw-sneldamkampioenschap spelen. Dat werd in twee groepen verspeeld: de Mastergroep, bestaande uit de eerste 12 plekken van de ranglijst, na 7 ronden, en een Open groep, waaraan iedereen kon deelnemen. De Mastergroep ( met een stratprijs voor elke deelnemer, was een prooi voor Bassirou Ba, gevolgd door Ndiaga Samb met zilver en Anton van Berkel met brons. De Open groep deelden Martijn de Leeuw en Leopold Sekongo de eerste plek en 3e werd Anthony Alavoine.
Veel beslissingen vandaag in het hoofdtoernooi.Martijn van IJzendoorn bond zijn 2e Afrikaanse grootmeester aan zijn zegekar. Dit keer was Bassirou Ba het slachtoffer. Macadou Ndiaye blijft goed volgen door Anton van Berkel te verslaan. Keurig op de 3e plek staat nu oud vice wereldkampioen JeanMarc Ndjofang. Hij mag morgen de degens kruisen met koploper en titelverdediger Martijn van IJzendoorn. Zal hij de 3e Afrikaanse grootmeester aan zijn zegekar weten te binden? Ndjofang gaat voor zijn laatste kans op toernooiwinst, dus het zal ongetwijfeld en spektakel worden. Komt dat zien! Aanvang om 10:00 uur in het sportcomplex van de Erasmus universiteit in Rotterdam!